Мабуть, більшість людей з Бессарабії чули про таке блюдо, як манджя і куштували його, а хто не знає – розповідаємо і даємо рецепт приготування.
Манджя – це ціла низка страв в бессарабській кухні, зовні страви схожі з овочевим рагу, але все ж таки мають свою відмінність. Є різні види цієї страви: “Суванни” або “Лучана”, “Патладжян манджя”, “Картоляна манджя” та багато інших. В кожному селі вони можуть називатись по-різному, але рецептура майже однакова.
Сьогодні інтернет-видання “Махала” завітало до вже відомої нам господині, мешканки села Кубей Марини Гайдаржи, яка в цей раз розкрила нам рецепт однієї з найбільш популярної страви у гагаузів під назвою “Суванни манджя”. Минулого разу Марина ділилася рецептом гагаузької дизмани.
Манджя бере свій початок з тих часів, коли не було великого вибору продуктів, люди готували страви з того, що росло на городі. Сама назва “Суванни” походить від гагаузького слова Суван, що означає цибуля. Цей інгредієнт є основою для цієї страви.
Нам знадобляться:
Цибуля – 3 великих.
Паста з солодкого червоного перцю (можна просто солодкий перець) – 1 столова ложка.
Мука – 3 столові ложки.
М’ясо – 500 грамів.
Спеції – лавровий лист, чорний перець та чебрець. Сіль на свій смак.
Цибулю нарізають великими шматочками, обсмажують, потім додають пасту з перців, а через кілька хвилин м’ясо та залишають смажитись на кілька хвилин. Після цього додають 2-3 ложки муки та заливають бульйоном так, щоб він покрив м’ясо повністю. Залишають варитись на 40 хвилин. В кінці додають сіль та всі вказані спеції на свій смак.
Цікавий факт: традиційний спосіб поїдання цієї страви відбувається без столового наряддя. Потрібно просто відламати скибочку хліба та ним мокнути у страву.