Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Бессарабських степах народились дитинча фламінго (фото)

25 Вересня 2023 12:35
Ганна Ковальова
В Бессарабських степах народились дитинча фламінго (фото)

Малечу вже кільцювали, а подивитися на цю подію приїхав відомий український телеведучий Дмитро Комаров. Про це повідомили у пресслужбі Нацпарку «Тузлівські лимани».

Народження малечі на території парку – це справжня подія. Раніше вони прилітали до Тузлівських лиманів лише погостити та поласувати смачною рибою. 

Вперше з ціллю вивести потомство фламінго великою зграєю прилетіли до парку у 2021 році. У той рік у Туреччині на озері Туз, де вони зазвичай гніздувалися, була зафіксована загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. Тоді величні птахи у пошуках безпечного місця зупинилися у лиманах, однак гніздування було не дуже вдалим – вдалося вивести лише трьох пташенят, доля яких наразі не відома. 

Минулого року, через постійні обстріли, фламінго навіть не спробували осісти у парку, однак у цьому, 2023 році, з другої спроби їм це вдалося. 

У квітні зграя з 570 дорослих птахів оселилася у парку. Вже у травні вони обрали собі місце на узбережжі лиману Бурнас біля села Базар’янка та почали створювати гнізда. На жаль, це гніздування було невдалим – вдень постійно з’являлися дітлахи, а вночі браконьєри та собаки. Через це фламінго покинули лиман, не зважаючи на те, що вже встигли побудувати 270 гнізд.

Екологи дуже засмутилися, однак вірили, що величні рожеві фламінго знову повернуться і таки виведуть потомства. Так і сталося. 

Наприкінці червня вони загніздилися в дуже цікавому місці нацпарку – на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей, де їм вдалося вивести 192 пташеня. Декілька днів тому екологи парку разом із Українським товариством охорони птахів та Українським Центром кільцювання птахів провели захід з кільцювання пташенят. А супроводжувати таку важливу подію в нацпарку приїхав Дмитро Комаров зі своєю знімальною командою “Світ на виворіт”.

Чекаємо на Перемогу, тоді парк відкриється для відвідувачів і усі охочі зможуть подивитися на цих неймовірно казкових птахів та їх малечу.

Поділитись
Зараз читають