Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Спорт, розваги, збір коштів для ЗСУ та відкриття «Розумного дерева»: місто Рені відзначило свій 475-й день народження (Фото)

10 Вересня 2023 14:30
Микола Григораш
Спорт, розваги, збір коштів для ЗСУ та відкриття «Розумного дерева»: місто Рені відзначило свій 475-й день народження (Фото)

9 вересня Рені відзначив свій черговий день народження – маленькому, тихому та затишному місту на Дунаї виповнилося 475 років. Обчислення ведеться з дати першої згадки про нього у писемних джерелах. Свято День міста встановлено рішенням міської ради і спочатку відзначалося кожної другої неділі вересня, а потім його вирішили перенести на суботу, щоб наступного дня люди встигли відпочити та виспатися. Оскільки урочистості затягувалися далеко за північ, були народні гуляння, дискотека для молоді та незмінний салют. Часто до Рені на День міста приїжджали відомі артисти. Наприклад, Іон Суручану, гурт «Zdob și Zdub». Але все це було в найкращі часи. Мирні.

Нині ж у країні триває широкомасштабна війна і, зрозуміло, нам усім не до урочистостей із розмахом. Однак життя продовжується і залишати людей зовсім без свята було б, мабуть, неправильно. Тим більше, що в День міста заздалегідь було анонсовано дуже важливу місію – збір коштів на потреби 57-ї мотопіхотної бригади 34-го механізованого батальйону 3-ї роти Збройних Сил України, де несуть службу ренійські хлопці.

Але все це було згодом. Почалася ж програма свята вранці із традиційних змагань з футболу та стрітболу, які проходили на спортмайданчику Ренійського ліцею №3 та спортмайданчику дитячо-юнацької спортивної школи.

Потім на відкритому літньому майданчику міського Будинку культури відбулися спортивні змагання для дітей молодшого шкільного віку та розважальна програма з аніматорами.

Основні заходи до Дня міста відбулися ввечері: це благодійний ярмарок, виставка-продаж сувенірів, гастрономічна кухня, кошти яких і будуть спрямовані на потреби наших захисників. Окремо хотілося б зупинитись на самому ярмарку: від різноманітності традиційних бессарабських страв очі розбігалися. Гості свята із задоволенням їх дегустували, гідно оцінюючи старання ренійських господарок: дуже і дуже смачно – як кажуть, вищий пілотаж! Люди купували смаколики, сувеніри, знаючи, що кожна покупка на ярмарку – це важливий внесок та допомога нашим мужнім захисникам, воїнам ЗСУ!

А який День міста без концертної програми? Організатори назвали його «День народження зустрічаємо у сімейному колі». Концерт відбувся в парку Перемоги, на майданчику перед фонтаном, і традиційно включав виступи народних фольклорних колективів і талановитої молоді громади.

Ще однією знаменною подією свята стало урочисте відкриття в міському парку «Розумного дерева». Це – світильник у вигляді дерева, який став ще однією унікальною, багатофункціональною локацією в парку. Це подарунок від Ренійського міського голови Ігоря Плєхова, народного депутата України Анатолія Урбанського, ТОВ «Ромлайн», бізнесмена Сергія Чебанова. Завдяки цій локації можна скористатися Wi-Fi, зарядити телефон, послухати музику або отримати інформацію про Ренійську громаду. Безумовно, подарунок дуже потрібний та корисний.

Нагадаємо, до Дня міста мер Рені Ігор Плехов дав велике інтерв’ю інтернет-виданню«Махала», в якому порушувалися найактуальніші теми життєдіяльності міста та громади. Прочитати його можна за посиланням.

Поділитись
Зараз читають