Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Аномальна спека на Одещині: де вчора була зафіксована найвища температура

21 Серпня 2023 16:44
Олександра Сергєєва
Аномальна спека на Одещині: де вчора була зафіксована найвища температура

20 серпня для Одеської області стало найспекотнішим літнім днем за останні роки. У якому місті термометри показали найбільшу температуру, дізнавалася «Махала».

Згідно з даними сервісу THE WEATHER LAB переможцем у «температурному забігу» став Ізмаїл – максимальна температура повітря сягала 38 градусів. На другому місці посіла Сарата – 37,5, а закрило трійку лідерів місто Южний з показником 37,4. Місту Болград, щоб увійти до трійці лідерів, не вистачило однієї десятої – максимальна температура у місті була 37,3.

Такі показники можуть вразити мешканців вказаних населених пунктів, адже вони бачили на своїх термометрах цифри 45-50, однак зазначимо, що побутові вуличні термометри не можна розглядати як професійне метеообладнання. Їхні дані носять лише ознайомлювальний характер і мають великі похибки.

Найчастіше на вуличний термометр діє безліч факторів, що спотворюють його показання. Взимку це теплове випромінювання будівлі, відкриті вікна, системи опалення і т.д. Всі ці фактори завищують температуру взимку. Влітку – це сонячне випромінювання, колір поверхні, випромінювання будівлі та антропогенні (людські) джерела тепла. Автомобільні датчики також часто завищують температуру, особливо у машин із темним корпусом. На вимірювання температури впливає і рельєф місцевості. Навіть невелика низина може знизити температуру на кілька градусів. Вимірювання температури повітря це дуже складне завдання.

З цієї причини багато років тому був розроблений всесвітній стандарт вимірювання температури, а надати точні дані щодо реальної температури повітря можуть лише метеорологи. Саме їх дані й були приведені при визначенні температури повітря у цьому матеріалі.

Слід зазначити, що спекотна погода з показниками на термометрі вище за 30 градусів чекають на мешканців півдня Одещини до кінця тижня.

Поділитись
Зараз читають