Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Поспішай надати рецепт українського бессарабського борщу: Кілія, Рені, Тарутино, Тузли вже встигли

04 Серпня 2023 11:00
Тетяна Терзі
Поспішай надати рецепт українського бессарабського борщу: Кілія, Рені, Тарутино, Тузли вже встигли

Одеський обласний центр української культури зібрав понад 40 рецептів приготування борщу.

Свої рецепти борщу, які включені до Регіонального реєстру різновидів борщу Одещини, представили 13 громад Одещини, серед них – чотири громади півдня Одещини.

І хоч вважається, що борщ – то українська справа, але свої рецепти представили українські болгари, гагаузи, молдовани. Вийшов чудовий мікс багатонаціонального півдня української Бессарабії.

Пропонуємо ознайомитися з рецептами та приготувати.

Кілійська громада

 «Затовчений борщ» або «Карагметський борщ»

Інгредієнти:

  • 10 літрів води;
  • 5 кг м’яса;
  • 1,7 кг картоплі;
  • 0,8 кг буряка;
  • 2 кг капусти;
  • 0,8 кг засмажки (цибуля з томатною пастою);
  • 0,2 кг цибулі;
  • 0,25 кг солодкого перцю;
  • 0,35 кг нуту;
  • 0,1 кг внутрішнього сала (здір), сіль, зелень за смаком.

Опис приготування:

З вечора замочується в воді з содою нут, потім вариться окремо до готовності. В киплячу воду ллється олія та вкидається сира цибуля для надання борщу виражених смакових якостей. Потім закладається м’ясо, присолюється та вариться до готовності. Коли м’ясо вже готове, виймається в окремий посуд, ще раз присолюється, щоб набрало смаку та накривається, для того щоб було теплим. В киплячий бульйон вкидається нут разом з юшкою в якій варився, буряк, морква, картопля. Як звариться картопля, вкидається капуста, засмажка з цибулі та томатної пасти, солодкий перець. Для пікантності та кислинки додається томатний сок. Внутрішнє сало (здір) згортають рулетом та зберігають в холодильнику. За смаком воно нагадує старе сало. Сало ріжуть на шматочки, додають сіль, петрушку та товчуть у ступці. Сало додають коли борщ вже готовий разом з зеленню.

Ренійська громада

 «Борщ з курятиною» (с. Котловина)

Інгредієнти:

  • куряче м’ясо;
  • цибуля;
  • картопля;
  • буряк;
  • морква;
  • томати або консервована заправка для борщу;
  • капуста;
  • олія;
  • болгарський перець (якщо є по сезону);
  • зелень.

Опис приготування: спершу варимо м’ясо. Коли м’ясо вже майже зварилося, в бульйон кидаємо накришений  буряк. Після того як буряк виварився, додаємо картоплю, цибулю, моркву та болгарський перець. Овочі майже зварилися, настав час робити засмажку (смажену цибулю та томати). У готовий борщ додаємо засмажку і зелень. Смачного!

«Пісний борщ з квасолею» (с. Котловина)

Інгредієнти:

  • цибуля;
  • картопля;
  • буряк;
  • морква;
  • томати або консервована  заправка  для борщу;
  • капуста;
  • квасоля;
  • олія;
  • болгарський перець (якщо є по сезону);
  • зелень.

Опис приготування: У киплячу воду кидаємо варитися картоплю. Окремо кришимо цибулю, моркву, буряк, болгарський перець і тушкуємо овочі на соняшниковій олії. Додаємо 2 столові ложки оцту, для того щоб бурячок зберіг колір, після цього томати або консервовану заготовку для борщу. До картоплі додаємо нарізану капусту та напівготову квасолю. Коли провариться капуста, в каструлю додаємо притушковані овочі та зелень (кріп, петрушка). Не забуваємо посолити. Борщ готовий!

«Молдовський квасолевий борщ зі шкварками» (село Плавні)

Інгредієнти:

  • Квасоля -500 гр.
  • Шкварки – 300 гр.
  • Вода – 3 л.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Томати – 4 шт.
  • Олія – 100 мл.
  • сіль та чорний перець за смаком
  • зелень: чебрець, любисток, зелена петрушка.

Опис приготування:

Попередньо суху квасолю заливаємо водою та залишаємо на ніч. На другий день ставимо варитися одну годину на невеликому вогні. За цей час займаємося засмажкою: ріжемо цибулину дрібно, натираємо моркву та окремо натираємо томати. На пательні смажимо цибулю та моркву до золотистості. У готові овочі додаємо томати, перемішуємо та обсмажуємо ще 3-5 хвилин. Готову засмажку, сіль, чорний перець додаємо в киплячу квасолю, перемішуємо та варимо 5-10 хв. Потім додаємо  шкварки і теж варимо 5-7 хв. Наприкінці додаємо зелень та знімаємо з вогню. Смачного!

Тарутинська громада

«Борщ – це стан душі, ніж стабільний рецепт», – пишуть носії

«Справжній український борщ»

Інгредієнти:

  • свинина, яловичина до 1 кг.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 1 шт.;
  • квасоля – 1 склянка;
  • корінь петрушки, селера за смаком;
  • червоний буряк – 1-2 шт.;
  • червоний солодкий перець – 1 шт.;
  • часник – 2-3 зубчика;
  • цибуля – 1 шт.;
  • капуста білокачанна – 0.5 голівки;
  • томатна паста – 2-3 ст. ложки;
  • сіль, чорний перець, зелень, гострий перець, лавровий лист, зелень петрушки і кропу, сметана за смаком.

«Борщ по-болгарськи з червоним перцем і ребрами» (Чорба по-бьлгарски с червен пипер и ребра»)

Інгредієнти:

  • свинні ребра – 300-400 грам;
  • червоний буряк – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • капуста – ¼ голівки;
  • томатна паста – 1-2 ст.л.;
  • олія – 1-2 ст.ложки;
  • фірмовий болгарський квас – 1 ст.ложка;
  • вершкове масло – 1 ст. ложка;
  • зелень петрушки, селери, лавровий лист, цукор, сіль, чорний перець за смаком;
  • сметана.

«Борщ по – гагаузьки» або «Найкращий товариш доброї господині»

Інгредієнти:

  • баранина – 500-700 грам;
  • картопля – 5 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1-2 шт.;
  • капуста – ½ голівки;
  • любисток;
  • кріп, петрушка;
  • томатна паста;
  • закваска для борщу;
  • сіль за смаком.

Опис приготування:

Зварити із м’яса  бульйон, зняти пінку; в бульйон додати нарізану кубиками картоплю й варити 10-15 хв.; потім додати нарізані соломкою капусту, цибулю, моркву. Варити ще 5-7 хвилин; додати 1-2 столової ложки томатної пасти за смаком. Додати свіжий чи висушений любисток, кріп, петрушку, додати ½ ст. закваски для борщу, варити 5 хв. При подачі до столу посипати свіжою зеленню. Смачного!

 «Зама – молдовський національний борщ»

Інгредієнти:

  • домашня курка – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • квас – 1 стакан;
  • цибуля – 2 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • зелень петрушки, любисток, корінь петрушки;
  • домашня лапша;
  • сіль за смаком.

Опис приготування:

Зама готується тільки на куринному бульйоні, і курка повинна бути домашньою. В каструлю наливаємо таку кількість води, щоб не довелось додавати її в процесі варіння курки. Варимо курку на повільному вогні, періодично знімаючи піну. В бульйон додаємо корінь петрушки та цибулю-порей.

Лапша: поки вариться курка, можна приготувати домашню лапшу – зама не терпить макаронних виробів. На 5 літрову каструлю готуємо лапшу із двох яєць. Яйця розбити, посолити, додати муку, замісити. Тісто повинно бути дуже туге. Розкатати тонкий пласт, дати йому просохнути й порізати його тоненько на лапшу.

Овочі: через дві години, коли м’ясо відходити від кістки, додаємо в бульйон овочі. Це морква, цибуля, червоний перець, картопля за бажанням. В ідеалі всі овочі повинні бути нарізані тонкою соломкою.

Борщ: хвилин за 5 до готовності заму потрібно заправити заправкою – кислим хлібним квасом, по молдовськи «борш». Кількість квасу залежить від ваших смакових вподобань, але зама повинна бути кисленькою. Сіль за смаком. Як закипить – додаємо лапшу.

Зелень: закипить – зняти з вогню й додати в готову заму пряну свіжу зелень: петрушку, кріп та леуштян. Закрити кришку та дати настоятись 10 хв.

Заму подають з мамалигою.

Склад: кукурудзяна мука (2 склянки), вода (4 склянки), сіль за смаком. Мамалига готується із кукурудзяної муки середнього помелу. Її просіюють через сито та просушують. Готують її в казані. В киплячу воду чи молоко додають трішки солі для смаку й трішки кукурудзяної муки й дати закипіти. Потім засипають повністю всю муку, при цьому постійно помішуючи дерев’яною лопаткою та варять на слабкому вогні 30-40 хв. В кінці притискаємо мамалигу лопаткою та перевертаємо казан на посуд, приготовлений для мамалиги.

Тузлівська громада

«Тузлівська Смакота!»

Інгредієнти:

На 5 л води:

  • Молода домашня качка (1шт.)
  • Картопля (6-7 шт.)
  • Морква (2 шт.)
  • Лук (2 шт.)
  • Капуста (1 маленька)
  • Буряк (1-2 шт.)
  • Червоний солодкий перець (1 шт.)
  • Квасоля (100 гр.)
  • Томатна паста (1 ст. л.)
  • Лимон (0,5 ст. л)
  • Оцет (1ст. л.)
  • Часник (сухий)
  • Петрушка свіжа
  • Сіль, перець, приправи – за смаком
  • Сметана (за смаком)

Опис приготування:

Український борщ на качиному бульйоні неймовірно ароматний, насичений та смачний, а качине м’ясо ніжне та м’яке. Крім того, борщ на качиному бульйоні дуже корисний для організму.      

Качиний жир вважається цілющим, а він у процесі варіння переходить у бульйон. Смакова гама цього борщу чимось нагадує мисливський суп чи суп з дичини, т.к. він сильно відрізняється смаком від інших рецептів борщів.

Спосіб приготування:

 Молоду качку треба помити та вимочити у воді від крови. Порізати на шматочки, шматочки викласти в каструлю.

 У каструлю з м’ясом налити води та поставити на плиту. Коли вода закипить, потрібно зняти шум, додати чорний перець горошком пару штук, лавровий лист і 0,5 ст.л. солі, зменшити вогонь та залишити кипіти на 30-50 хвилин.

 Коли м’ясо зварилося, вибираємо його на тарілку та відокремлюємо від кістки, м’ясо нарізаємо на порційні шматочки. Бульйон проціджуємо. Каструлю з процідженим бульйоном ставимо на плиту, закладаємо квасолю, варимо 15-20 хв., потім закладаємо дрібно нарізану капусту, проварюємо її до напівм’якості, далі кидаємо нарізану кубиками картоплю.

 Далі чистимо буряк і ріжемо соломкою (або натеремо на тертці). Половину нарізаного буряка додаємо в каструлю, решту залишимо для піджарювання.

 Поки готується картопля, нарізаємо цибулю кубиками і викладаємо на розігріту сковорідку.

Поки смажиться цибуля, нарізаємо моркву соломкою (або натираємо на тертці) і додаємо в сковорідку. До цибулі і моркви в сковорідку потрібно додати буряк (що залишився), 1 ст.л. томатної пасти, ложку оцету, улюблені приправи, ложку лимонного соку, перемішуючи трохи обсмажити, накрити кришкою і протушкувати до готовності. Готову підливу додаємо в каструлю.

Салатний перець чистимо від серцевини та насіння, далі розрізаємо його десь на 10-12 частин і додаємо в каструлю.

Доводимо до смаку за бажанням, улюбленими приправами (перець, часник сушений, копчена паприка).

 За 5 хвилин до готовності додаємо в борщ нарізану зелень петрушки.

Після того як ви вимкнете борщ його потрібно залишити на 30-50 хвилин, щоб він настоявся. Смачного!

Збір рецептів для формування реєстру триває. Надсилайте матеріали (mariannashvayka@ukr.net) і їх впишуть до загального переліку: http://oocuk.com.ua/nks/borchi_odechiny

Нагадаємо, в  2022 році елемент «Культура приготування українського борщу» включено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони.

Поділитись
Зараз читають