Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

На лікувальні заклади Болградщини чекають зміни: розпочався третій етап медичної реформи 

16 Травня 2023 11:12
Тетяна Манолова
На лікувальні заклади Болградщини чекають зміни: розпочався третій етап медичної реформи 

28 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову про початок третього етапу медичної реформи. У кожній області мають створити госпітальні округи та госпітальні кластери зі спроможною мережею закладів охорони здоров’я та презентувати проєкти їх розвитку. Що чекає на Болградський район?

Статуси лікарень та їх значення

Межами госпітального кластера, в яких він функціонуватиме, має виступати район. У складі спроможної мережі закладів госпітальних округів будуть надкластерні, кластерні, загальні заклади охорони здоров’я, надавачі первинної медичної допомоги, центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із пунктами постійного базування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. В останніх відбулися зміни за попередніми етапами медичної реформи. 

«Ми всі працюватимемо задля того, щоб лікарні спроможної мережі стали лікарнями зі знаком якості. Потрапляючи в них, пацієнт може бути впевнений, що його доставили саме в той медзаклад, який відповідає його стану та хворобі, що в лікарні є необхідні фахівці та обладнання, аби надати йому якісну медичну допомогу. Не буде ситуацій (як часто трапляється зараз), коли пацієнт з інфарктом або інсультом потрапляє в лікарню, де не використовуються сучасні методи лікування, наприклад тромболізис, бо немає фахівців, чи тромбоекстракцію, бо відсутнє необхідне обладнання, або ж фахівці недостатньо кваліфіковані для проведення таких процедур», –  прокоментував старт реформи Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Аби сформувати систему округу заклади здоров’я мають відповідати певним вимогам.

Так загальні медичні заклади розраховані на обслуговування від 40 тисяч осіб.  В таких лікарнях можуть надавати допомогу за базовими напрямками – анестезіологія, неврологія, інфекційні хвороби, ортопедія і травматологія, терапія, хірургія. Серед умов статусу є географічна доступність для пацієнтів в радіусі 60 кілометрів та своєчасність прибуття до загального закладу охорони здоров’я протягом не більш 60 хвилин за умови наявності доріг з твердим покриттям.

Кластерні заклади охорони здоров’я можуть обслуговувати від 120 тисяч осіб, що будуть надавати послуги за напрямками: акушерство і гінекологія (II рівень перинатальної допомоги), алергологія, анестезіологія (інтенсивна терапія в невідкладних станах), дерматовенерологія, ендокринологія (крім хірургічних втручань), інфекційні хвороби, кардіологія, зокрема інтервенційна кардіологія, неврологія, нейрохірургія, отоларингологія, педіатрія, реабілітація, терапія, ортопедія і травматологія, урологія, хірургія, зокрема судинна, офтальмологія, паліативна медична допомога, психіатрія, трансфузіологія.

Надкластерними закладами охорони здоров’я відповідно до потреб населення у медичному обслуговуванні визначаються багатопрофільні лікарняні заклади для дорослих, багатопрофільний лікарняний заклад для дітей та заклади із розрахунку не більше одного на госпітальний округ, які виконують функцію головного центру з організації та надання медичної і реабілітаційної допомоги за такими напрямами: онкологічний; кардіологічний; психіатричний; фтизіопульмонологічний або інфекційний; перинатальний.

Кластерна лікарня не в центрі Болградського району

Згідно з постановою Кабміну кластерний заклад охорони здоров’я має розташовуватися в адміністративному центрі. І це мав би бути Болград. Але в Болградському районі планується надати статус кластерного закладу Арцизькій центральній лікарні, яка вже до цього мала статус опорного закладу. Філією кластерної лікарні має стати Тарутинська лікарня, тобто ці два заклади планують об’єднати в одне комунальне некомерційне підприємство. А ось Болградській ЦРЛ не вистачило напрямків у наданні медпослуг для отримання статусу кластерної, тому лікарня буде загальним медичним закладом округу. 

Це стало відомо з презентації  мережі спроможних медичних закладів, яку представив голова Болградської РВА Геннадій Бамбура Департаменту охорони здоров’я Одеської ОВА.

“Реалізація проєкту допоможе модернізувати та осучаснити заклади охорони здоров’я Болградщини й забезпечити жителів доступними, якісними та безоплатними медичними послугами”, – запевнило керівництво району. 

Як зміни сприйняли в Болградському районі?

Генеральний директор КНП “Болградська ЦРЛ” Віктор Дішлі розповів виданню “Махала” про те, що зміни згідно з медичною реформою не вплинуть на якість наданих послуг населенню.

“Болградська лікарня представлена, як загальний заклад охорони здоров’я, згідно зі статусом якого ми маємо розвиватися за шістьма напрямками. Але зауважу, на кількість пакетів медичних послуг згідно з укладеним договором з Національною службою здоров’я України це не вплине. Лікарня буде модернізуватися та продовжувати свою роботу, як і раніше”.

Інша ситуація з рішенням об’єднати Арцизьку та Тарутинську лікарні. З цим не згодні депутати Тарутинської селищної ради, які на сесії селищної ради 11 травня прийняли звернення до керівництва країни, області, району з проханням надати Тарутинській ЦРЛ статус загального закладу, аргументуючи тим, що вона надає медичну допомогу населенню Тарутинської та Бородінської територіальних громад загальною кількістю населення понад 40 тисяч осіб, в тому числі й вимушено переміщеним особам.  

«У разі не включення КНП «Тарутинська центральна лікарня» до мережі спроможних закладів охорони здоров’я загального типу, населення двох громад залишиться без якісних медичних послуг, наближених до отримувачів відповідних послуг, а заклад буде виключено з маршруту пацієнтів. Це призведе до соціальної напруги серед мешканців громад», – говориться у зверненні.

***

Наразі МОЗ створило та затвердило склад робочої групи з питань погодження пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я та проєктів планів розвитку госпітальних округів. До неї входять представники МОЗ, НСЗУ, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, народні депутати, міжнародні партнери. Затвердити спроможну мережу медзакладів робоча група має до 1 липня 2023 року.

Поділитись
Зараз читають