Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Відкрита громада: скільки коштує м’ясо для закладів освіти Болградської громади

08 Квітня 2023 15:20
Ганна Ковальова
Відкрита громада: скільки коштує м’ясо для закладів освіти Болградської громади

Видання «Махала» розпочинає серію публікацій в рубриці «Відкрита громада». Ми будемо знайомити читачів з  інформацією, яка нерідко прихована, хоч і є у вільному доступі. Бо не кожна людина вміє працювати з реєстрами відкритих даних, щоб дізнатися, на що влада витрачає бюджетні кошти, що купує і за якою ціною. І хоч зараз, в період воєнного стану, частина реєстрів закрита, реєстр державних закупівель Prozorro працює. І не тільки він. Ми бачимо свою місію в тому, щоб інформувати громаду про все, що відбувається. Бо громада – це люди.

Перша публікація присвячена закупівлі м’яса відділом освіти Болградської міської ради. 

Згідно з даними Prozorro відділ освіти Болградської міської ради на початку року провів ряд закупівель продуктів харчування для закладів освіти. Деякі з них нас зацікавили.

26 січня відділ освіти оприлюднив інформацію щодо закупівлі свинини, філе курячого, тушки курки й телятини. Очікувана вартість лота –  2 153 710,00 грн з ПДВ. Сума чималенька.  Третього лютого закінчився строк подання тендерних пропозицій і відбувся тендер, в якому взяли участь два учасники: ТОВ «Гаврилівка» з Одеси і ФОП «Пащенко Маріана Михайлівна» з Болграда. 

ТОВ «Гаврилівка» запропонувала 1 993 224,96 грн, а ФОП Пащенко – 2 150 810,00. І хоча перший учасник знизив ціну майже на 160 тисяч грн, переможцем був оголошений ФОП з Болграда. У першого учасника, як зазначається в протоколі, були виявлені невідповідності в документах. Тому переможцем стала ФОП Пащенко, с нею відділ освіти й уклав договір. Загалом в тендерній пропозиції мова йшла майже про 14 000 кг м’яса.

За якою ціною придбали м’ясо?

  • Свинина – 240 грн за 1 кг;
  • філе куряче – 165 грн за 1 кг;
  • тушка курки – 124 грн за 1 кг;
  • телятина – 300 грн за 1 кг. 

До речі мова йде про оптові поставки, але таких цін немає навіть в магазинах, які торгують в Болграді м’ясом в роздріб. Для порівняння:

  • м’якуш свинини без кістки коштує – 170 грн;
  • філе куряче – 160,5 грн за 1 кг;
  • тушка курки – 100 грн за 1 кг;
  • м’якуш телятини без кістки  – 200 грн за 1 кг. 

У цього ж болградського підприємця відділ освіти купив філе риби мороженої (хек без голови) – за 153 грн за 1 кг, в магазині в Болграді в роздріб хек без голови коштує 138 грн та інші продукти – яйця, сир, масло.

Слід додати, що ФОП Пащенко часто виграє тендери у відділу освіти, на нього припадає майже 33% всіх тендерів.

Ми даємо право на відповідь всім, про кого пишемо. 

Тетяна Терзі

Поділитись
Зараз читають