Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Медичний кисень з повітря: унікальне обладнання для Болградської лікарні

24 Березня 2023 17:11
Софія Чебан
Медичний кисень з повітря: унікальне обладнання для Болградської лікарні

До Болградської районної лікарні прибув сучасний кисневий генератор, який здатен сам виробляти кисень із повітря. Цей пристрій під’єднають до наявної в лікарні мережі та нададуть їй повну незалежність під час пандемії та надзвичайних ситуацій. Що це за технології «Махала» дізнавалася особисто у генерального директора медичної установи Віктора Дішлі.

«Це вкрай важливе обладнання для нас. Це не просто кисневий пункт, який в нас вже є. Ця станція здатна самотужки генерувати кисень. В ній встановлені генератори, які беруть атмосферне повітря та генерують чистий медичний кисень 93%, зі швидкістю 500 літрів на хвилину, це дуже потужна станція», – каже Віктор Дішлі.

Встановлення кисневої станції забезпечує можливість повноцінного використання 50-ти розеток подачі кисню, а це 80% ліжок, визначених для надання допомоги пацієнтам з інфекційними захворюваннями.

«Поки ми очікували цю станцію, провели роботу в лікарні та додали кисневі точки. Це ми зробили спеціально для того, щоб підписати з Національною службою здоров’я медичний пакет про готовність до спалахів інфекційних захворювань та надзвичайних ситуацій. Що нам це дає? Ковідних пакетів на даний час немає, але хвороба є, і цей пакет дає нам можливість лікувати таких пацієнтів в Болграді, нікуди їх не відправляючи», – зазначає генеральний директор.

Цікаво, що подібний медичний пакет на півдні Одеської області має тільки Болград та Ізмаїл (ЦРЛ). У випадку спалаху інфекційної хвороби нам потрібно розвернути 120 ліжок для пацієнтів, при чому 80% ліжок забезпечити централізованим киснем. І це Болградська ЦРЛ буде мати, як тільки станцію приєднають. Ще не слід забувати, що в ЦРЛ є кисневі пункти, та мобільні кисневі концентратори, які впродовж останніх років отримала лікарня.

«Ми підготувалися, зробили спеціальний бетонний майданчик. Провели потужні електрокабелі. Підлаштували існуючу розводку до цієї станції. Як тільки все запрацює,  ми будемо готові до  спалаху інфекційних хвороб», – каже Віктор Васильович.

За словами генерального директора, наступного тижня до Болграда прибудуть фахівці, які під’єднають станцію та запустять її в експлуатацію. В лікарні пройшли навчання два співробітники, які будуть безпосередньо обслуговувати нову станцію. 

Нагадаємо, робота над проєктом почалася ще в листопаді минулого року, коли з Благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (БО «100 відсотків життя») було досягнуто домовленість про безкоштовну передачу лікарні кисневої станції. Співпраця лікарні з благодійною організацією здійснюється в рамках проєкту «HealthLink: Посилення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні» за фінансової підтримки Уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку.

Фото Болградської ЦРБ 

Поділитись
Зараз читають