Цього року відзначається 15-та річниця ратифікації Україною Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини. До цієї дати Міністерство культури та інформаційної політики проводить флешмоб, в якому взяли участь й центри культури Болградської громади.
До національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Одещини увійшли й гагаузькі національні соління – туршу. Про це повідомила директорка обласного центру гагаузької культури Ольга Кулаксиз.
Ольга Семенівна теж взяла участь у флешмобі та нагадала, що гагаузам України є що показати та про що говорити.
“Туршу” увійшло у національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини Одещини. Радію та тішусь, тому що виконана величезна робота, багато часу було вкладено у підготовку всіх документів, але результат бачимо”, – прокоментувала “Махалі” Ольга Семенівна.
Якщо врахувати давні традиції болгар і гагаузів у городництві, то стає цілком очевидним факт, що не вигадати безліч способів заготівлі овочів вони просто не могли. І “туршу” – один із таких специфічних способів, що користується популярністю до цього дня. Це така собі «збірна солянка», в яку можуть входити не тільки овочі, а й фрукти з коренеплодами.
Щоб узимку стіл не пустував без овочів та фруктів, знадобляться: помідори, капуста, солодкий перець, огірки, морква, кавуни, дині, яблука – від 40 до 50 кг фруктів та овочів, 10 л води, 3 л оцту, 0,5 кг солі, вишневе листя, селера, кропові парасольки, часник.
Овочі чистять і миють, зрізають ніжки, видаляють насіння, кавуни та дині нарізають на часточки середніх розмірів. Дно дерев’яної діжки вистилають вишневим і лавровим листям. Овочі та фрукти шарами укладають в діжку та заливають охолодженим розсолом. Також додаємо часник, селеру та кропові парасольки, зверху кладемо гніт. У процесі засолювання слід ретельно стежити, щоб на поверхні розсолу не утворилася пліснява. Якщо це все-таки сталося, потрібно акуратно зняти її і додати в розсіл трохи солі.
Зазначимо, що це тільки один зі способів приготування. Кожна господиня робить “туршу” по – своєму, тому рецептів дуже багато.
Софія Чебан
Фото Ольги Кулаксиз