Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

КАНІБАЛІЗМ ПІД ЧАС ГОЛОДУ: УРОДЖЕНКА БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ПРЕЗЕНТУВАЛА В БОЛГАРІЇ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ, ЗНЯТИЙ В БЕССАРАБІЇ

09 Лютого 2023 14:10
Ганна Ковальова
КАНІБАЛІЗМ ПІД ЧАС ГОЛОДУ: УРОДЖЕНКА БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ ПРЕЗЕНТУВАЛА В БОЛГАРІЇ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ, ЗНЯТИЙ В БЕССАРАБІЇ

Уродженка села Главани Арцизької громади Йона Тукусер презентувала в Болгарії документальний фільм про голод, який панував в Бессарабії в 1946-1947 роках. Його зйомки проходили на території Бессарабії у 2018 році.

▪️ Читайте також: Масові смерті та випадки людожерства: як мешканців Бессарабії через штучний голод заганяли до колгоспів

Фільм має назву «Антропофаг». В ньому зафіксовані особисті історії виживання від голоду та антропофагії (канібалізму) в Одеській області. Герої фільму – мешканці Бессарабії. Багатьох з них вже немає в живих. Цей факт робить фільм неоціненним.

Фільм відкриває «чорну скриньку», щоб глядачі могли почути записані голоси людей, які пережили Голодомор 1946-1947 років у Бессарабії. Розповіді свідчать про важкі наслідки жорстокого голоду, якого зазнавали люди, і про його кінцеву стадію – антропофагію (канібалізм).

Загалом при зйомці фільму Йона побувала в 13 селах та взяла інтерв’ю у 86 людей.

«Шукаючи докази антропофагії, я випадково зустріла в Болграді дівчину Анну, яка розповіла, що її бабуся бачила документи з прізвищами людей, яких було засуджено за канібалізм у Бессарабії», – розповіла Йона.

Художниця почала шукати по архівах та серед місцевого населення докази цих слів.

Стосовно засуджених за антропофагію історик Олександра Веселова робить таку вибірку з архівних документів: «З початку 1947 року відділом боротьби зі злочинністю МВС УРСР було розслідувано 130 випадків канібалізму, зареєстровано 189 поїдених людських трупів, а перед судом постало 132 особи. Більшість з них – з Ізмаїльської області».

Ці випадки підтверджували й мешканці Бессарабії – герої фільму. Багато моторошних історій можна почути під час перегляду «Антропофагу».

Концептуальний саундтрек у фільмі був створений самою Йоною і називається «Канібалізм — це концепція історії життя».

Сьомого травня 2021 року Йона випустила музичний альбом «Антропофаг», який містить 21 електронну звукову імпровізацію, створену в Римі з 2016 по 2021 рік. Звукові композиції альбому натхненні реальними історіями, зібраними Йоною, про голод і канібалізм в Україні.

«В альбомі «Антропофаг» я розповідаю історію німого хлопчика, який, побачивши, що його мати їсть тіло його брата, вибігає на дорогу, щоб кричати від жаху від побаченого. Але замість слів він видавав лише шкрябливі звуки. Хлопець приголомшений пережитим», – поділилася Йона.

Документальний фільм можна подивитися болгарською мовою з англійськими субтитрами на болгарській кіноплатформі «No blink» або на ютуб-каналі.

Нагадаємо, у вересні минулого року в столиці Болгарії у Національній галереї «Квардат 500» відкрилася виставка художниці Йони Тукусер під назвою «Голод». У своєму проєкті художниця інтерпретує трагічні наслідки голоду в Україні та СРСР у ХХ столітті, звертаючи тривожний погляд на сьогодні у контексті війни в Україні.

Ганна Ковальова

Поділитись
Зараз читають