Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЙОНА ТУКУСЕР: «ІСТОРІЯ ПОВТОРЮЄТЬСЯ. ДІТИ ЇДЯТЬ НЕЇСТІВНІ ПРЕДМЕТИ, ЩОБ ВИЖИТИ». В БОЛГАРІЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА КАРТИН ХУДОЖНИЦІ З БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

30 Вересня 2022 19:09
Ганна Ковальова
ЙОНА ТУКУСЕР: «ІСТОРІЯ ПОВТОРЮЄТЬСЯ. ДІТИ ЇДЯТЬ НЕЇСТІВНІ ПРЕДМЕТИ, ЩОБ ВИЖИТИ». В БОЛГАРІЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА КАРТИН ХУДОЖНИЦІ З БОЛГРАДСЬКОГО РАЙОНУ

В Болгарії у столичній Національній галереї «Квардат 500» відкрилася виставка художниці з Бессарабії Йони Тукусер під назвою «Голод». У своєму проекті художниця, яка працює у стилі метамодернізму, інтерпретує трагічні наслідки голоду в Україні та СРСР у ХХ столітті, звертаючи тривожний погляд на сьогодні у контексті війни в Україні.

Протягом 13 років художниця збирала історичні матеріали про голод на теренах України та Радянського Союзу, створеного цілеспрямованими діями радянської влади у період з 1921 – 1923, 1932 – 1933 та 1946 – 1947 років. Йона використала академічний підхід у підборі архівних матеріалів. Особливе враження справили на неї особисті розмови з людьми, які пережили голод. У 2018 році Йона відвідувала села Бессарабії та записувала розповіді очевидців того часу на відео. Цитатами з діалогів названо картини.

Виставка реалізована за підтримки Посольства України в Республіці Болгарія та триватиме з 27 вересня до 27 листопада.

Тукусер: «Історія повторюється. Через 75 років у блокадному Маріуполі люди знову гинуть з голоду»

Як пов’язана виставка картин на тему голодомору з сьогоднішніми реаліями України, Йона Тукусер розповіла в ексклюзивному коментарі для інтернет-видання «Махала».

Всі картини в залі закріплені на стінах і обрамлені колючим дротом і цвяхами. Але є одна картина, яка буквально вітає у повітрі в центрі експозиції. Цю картину художниця написала за два дні до відкриття виставки. Вона присвячена сьогоднішнім подіям у її рідній країні.

«Що означає виставка “Голод” у контексті війни в Україні сьогодні? Мальовниче полотно, закінчене мною за два дні до відкриття виставки, називається «Я був такий голодний, що їв іграшку мого друга». Цю картину створено за словами хлопчика Іллі, якому 6 років. Він з міста Маріуполя. В березні його батьки були вбиті, і він три тижні провів у бомбосховищі. Пізніше він розповідав, що він пережив там і як сильно він був голодний, що навіть їв іграшку свого друга. Це відбувається сьогодні! Під час війни в Україні! Історія повторюється! Вдумайтеся: хлопчику шести років не було чого їсти в блокадному Маріуполі в 21 столітті в центрі Європи!», – розповіла про картину авторка.

У розумінні мисткині ця картина є символом сьогоднішньої трагедії в Україні.

Навпроти цієї картини висить полотно зі схожою тематикою. Тільки написано воно за розповідями минулих років. На картині зображено історію хлопчика з бесарабського села, де народилася художниця, Главані. У дитини батьки померли з голоду 1946 року. Він залишився сам. І для того, щоб вижити, він подався на звалище, де й знайшов тушу мертвої тварини. Коли хлопчик тягнув тушу додому, його побачили сусіди. Вони не дали йому з’їсти мертву тварину, прихистили його в себе вдома, усиновили й таким чином врятували.

«Ці дві картини дивляться одна на одну. В них можна простежити зв’язок історії: хлопчик, який після Другої світової війни намагається врятувати себе і хоче з’їсти мертву тварину. І сьогодні під час війни хлопчик Ілля, щоб урятуватися, їсть іграшку друга. Історія повторюється. Діти їдять неїстівні предмети», – сказала Йона.

«Коли у 2018 році я знімала фільм про голод в Бессарабії старі люди, відповідаючи на моє запитання: що страшніше голод чи війна, відповідали – голод страшніший. Адже ракети та бомби вбили батьків Іллі миттєво. Вони не встигли зрозуміти свою смерть. А хлопчик усвідомлював, що він вмирає з голоду. Він намагався врятувати себе, і він себе врятував. Його знайшли українські військові та разом із волонтерами передали його на підконтрольну Україні територію. Нині хлопчик живе у прийомній родині в Києві. Основним посланням моєї виставки є думка: зупиніть війну! Після війни завжди настає голод! Потрібно негайно зупинити війну в Україні!» – закликає до світу Йона. Втім, ім’я Йона з єврейської мови перекладається як Голуб. А, як відомо, голуб – це символ Миру.

Довідка. Йона Тукусер народилася 1986 року в селі Главані Арцизької громади. Закінчила кафедру образотворчого мистецтва в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті. 2007 року переїхала жити до столиці Болгарії Софію, де закінчила Національну художню академію за спеціальністю «Живопис».

Ганна Ковальова

Фото: Бьлгарска телеграфна агенция та з особистого архіву Йони Тукусер

Поділитись
Зараз читають