Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В БОЛГРАДІ СТВОРИЛИ МУРАЛ, ЩО ПОЄДНУЄ КУЛЬТУРИ (ФОТО, ВІДЕО)

22 Серпня 2022 15:43
Тетяна Терзі
В БОЛГРАДІ СТВОРИЛИ МУРАЛ, ЩО ПОЄДНУЄ КУЛЬТУРИ (ФОТО, ВІДЕО)

У центрі Болграда біля пам’ятного знака засновнику міста Івану Інзову з’явився великий мурал. Він виготовлений у вигляді українського орнаменту та зображень пам’яток архітектури міста.

Мурал став патріотичним подарунком городянам на День міста Болграда від відділу культури молоді та спорту Болградської міської ради, художників та молоді.

Паркан колишнього міського Будинку культури, що знаходиться на розі вулиць Госпітальна та Інзівська, майже завжди мав неприємний вигляд. Вимощення повалилося, плити розмальовані незграбними дитячими графіті. Але всього за два тижні він перетворився на витвір мистецтва.

«Коли ми розпочали розробку заходів до державних свят та до Дня міста, я запропонувала колегам із «Центру культури та дозвілля» та дитячої музичної школи, де є клас образотворчого мистецтва, прикрасити цю територію. Люди відгукнулися і почали роботу», – розповідає Жанна Сусліна, начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту.

Раніше “Махала” писала, що роботи зі створення муралу розпочалися на день Молоді, 12 серпня.

Стінопис має довжину понад 20 метрів. Його орнамент, виконаний у червоно-чорних кольорах, зазвичай використовується в оформленні національної української вишиванки. Цим орнаментом обрамлено паркан по периметру, а в центрі зображені архітектурні пам’ятки міста, які є його візитними картками: пам’ятник болгарським ополченцям, Миколаївський та Спасо-Преображенський собори, Болградська гімназія.

Малювати мурал-вишиванку могли всі охочі. За два тижні, поки йшла робота над проєктом, до нього приклали руку, вірніше пензлик, кілька десятків людей.

Головними художниками стали Надія Щербата, декоратор КУ «Центр культури та дозвілля» та Аліна Пига, вчитель образотворчого мистецтва Болградської дитячої музичної школи.

«Я сама із Хмельницької області, близько року живу у Болграді. Я тільки дізнаюся історію та архітектуру Болграда. Мені цікаво було бачити, як українська культура поєднується з самобутньою місцевою – так відбувається у кожній області України», – поділилася з нами Аліна.

Коли мурал набув вже майже закінченого вигляду, міська влада підлатала вимощення, а також навела порядок у сквері біля пам’ятного знаку Інзову. Нарешті це місце в самому центрі міста набуло гідного вигляду.

Подивитись відеорепортаж з місця події можна на нашому ютуб-каналі.

Серафім Савченко

Поділитись
Зараз читають