Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

УКРАЇНА ДОЛУЧИЛАСЬ ДО СВІТОВОЇ КАМПАНІЇ «САДИ ПЕРЕМОГИ»

06 Квітня 2022 11:19
Софія Чебан
УКРАЇНА ДОЛУЧИЛАСЬ ДО СВІТОВОЇ КАМПАНІЇ «САДИ ПЕРЕМОГИ»

VICTORY GARDENS – це рух, який виник у 1917 році. Це овочеві, фруктові та трав’яні сади, висаджені в приватних резиденціях і громадських парках у Сполучених Штатах, Великобританії, Канаді, Австралії під час Першої та Другої світових війн. Рух спрямований на створення стратегічного запасу продуктів харчування, які людина може виростити самотужки.

“Сади Перемоги” також розглядаються як «покращення морального духу» громадян, оскільки садівники мають змогу пишатися своєю працею та отримувати винагороду у вигляді врожаю. Вони були частиною щоденного життя тилу («домашнього фронту») країн під час світових війн.

Зараз це дуже актуально для України, бо на території нашої країни йде війна, і можливо, що великі аграрні компанії та фермери не зможуть працювати. Це може підірвати харчову безпеку України.

Сади Перемоги в Україні

Це всеукраїнська кампанія, спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок і спрямування всіх ресурсів для вирощування продуктів харчування. Кампанія ініційована проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в України» (SURGe) та реалізується спільно з Міністерством розвитку громад та територій України і Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Організатори закликають кожну українку та українця посадити Сад Перемоги у своєму домогосподарстві, на балконі, прибудинковій ділянці, пустирі, парках й галявинах, задніх дворах.

«Ми закликаємо бізнес та міжнародних партнерів допомогти українцям насінням, добривом, новітніми технологіями вирощування, пальним та технікою для обробки землі, обладнанням для переробки та зберігання продуктів» – зазначено на українському сайті цієї ініціативи.

Міжнародні та українці фахівці дають цінні поради по вирощуванню овочевих культур у різних середовищах. Це дуже гарний запас знань, який стане у пригоді як вже досвідченим овочеводам, так і початківцям.

До цієї кампанії вже долучилися мешканці Закарпаття, Львівської та Івано-Франківської області.

Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають