Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У ТЦК заявили, що мають право мобілізувати чоловіків молодших за 25 років: за яких умов?

У ТЦК заявили, що мають право мобілізувати чоловіків молодших за 25 років: за яких умов?

Останнім часом серед громадськості набули широкого розголосу ситуації, коли представники ТЦК мобілізували осіб, яким ще не виповнилося 25 років. Люди обурювалися, що це “свавілля” та молодих хлопців не мають право відправляти на війну, проте у ТЦК запевняють, що діють в рамках закону. На якій підставі до мобілізації притягують молодь, розповіла пресслужба Одеського обласного ТЦК та СП.

У обласному центрі комплектування заявили, що ті, хто підіймає галас з цього приводу, просто необізнані та не знають законів.  Дійсно, чоловіки віком від 18 до 25 років зараховуються до категорії призовників, проте є випадки, коли й таких осіб можуть мобілізувати.

У яких випадках ТЦК має право мобілізувати осіб, які не досягли 25-річного віку:

  • якщо чоловік пройшов строкову службу у мирний час;
  • якщо чоловік закінчив вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність;
  • чоловіки у статусі «обмежено придатний», тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби у мирний час та придатний у воєнний час. 

Згідно з законодавством з квітня 2024 року немає статусу «обмежено придатний», тому люди, які його  мали, залишаються військовозобов’язаними навіть якщо їм менше ніж 25 років. Тобто у таких людей дійсно можуть перевірити військово-облікові документи та якщо немає актуальних, відправити на повторне проходження військово-лікарської комісії. 

Після проходження повторної комісії чоловік може отримати наступні статуси:

  • придатний до служби;
  • придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових навчальних закладах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • тимчасово непридатний – вимагають лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків;
  • непридатні до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців.

Головне фото демонстративне

Поділитись
Зараз читають