Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Тарутинській громаді масово гинуть бджоли: бджолярі звинувачують фермерів (Відео)

30 Червня 2024 17:17
Олександра Сергєєва
У Тарутинській громаді масово гинуть бджоли: бджолярі звинувачують фермерів (Відео)

Справжня біда спіткала бджолярів Тарутинської громади – приїхавши на свої пасіки вони почали знаходити у своїх вуликах тисячі помираючих бджіл, а земля навколо була усипана мільйонами мертвих комах. Про це “Махала” дізналася з постів у пабліку “Тарутинська бесідка”. 

Першим тривогу забив місцевий бджоляр В’ячеслав, чия пасіка розташована у лісопосадці між Березине та Тарутине. Приїхавши на свою пасіку, де в нього знаходиться близько 30 вуликів, він побачив, що майже усі бджоли загинули. 

Він зазначив, що напередодні цього, з 25 по 27 число, без попередження на полях, що знаходяться з боку Тарутине, проводилася обробка врожаю. На його думку, саме це й стало причиною загибелі його комах. Чоловік навіть показав упаковку він інсектициду, яку знайшов на одному з полів. 

Як зазначив бджоляр, збирати комісію він не бачить сенсу – кожного разу на цих зборах їм обіцяють попереджати про обробку полів, однак все одно знаходяться аграрії, яким на це байдуже, і як наслідок – відбувається те, що сталося зараз.

“Втрату вже ніхто не відшкодує, меду цього року ми не побачимо – сезон пропав. Все, заради чого ми працювали, загинуло”, – зазначив бджоляр.

В’ячеслав виявився такий не один, після нього ще декілька бджолярів почали викладати відео з вимерлими пасіками. Бджолярі тремтячим голосом розповідали про свої втрати та закликали владу нарешті відреагувати на ситуацію.

“Ще декілька років тому бджолярів благали ставити пасіки біля полів, адже вони їх обпиляють та допомагають покращити врожай. А зараз наших бджіл та нашу працю знищують. Бджоли помирають у муках замість того, щоб працювати на ваших полях”, – скаржаться бджолярі. 

У коментарях до дописів інші бджолярі також розповіли, що потрапили у таку саму халепу та не знають, що робити далі: куди звертатися, хто допоможе захистити бджіл та відшкодувати збитки. 

“В нас теж саме. І ніхто не вживає заходів. Безвідповідально та безкарно. Найголовніше, що у них (фермерів) все добре. Людяність відсутня”, – написав один з коментаторів.

“У деяких країнах фермери просять привезти бджіл на їхні поля й сади, а навіть платять за це. Штрафи величезні за знищення бджіл. А в нас як завжди думають лише про свою вигоду” – висловила обурення ще одна місцева мешканка.

Загалом ситуація викликала великий резонанс серед громадськості. Сподіваємося, що місцева влада відреагує на ситуацію та встане на бік бджолярів, чию працю було знищено через безвідповідальність місцевих фермерів. 

Поділитись
Зараз читають