Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Природа сама відновила водообмін: Тузлівські лимани повністю наповнені водою

Природа сама відновила водообмін: Тузлівські лимани повністю наповнені водою

Завдяки протокам між лиманами та Чорним морем, які природньо утворилися на початку зими, до водойм поступило біля 150 мільйонів кубів води. Про це повідомив еколог Іван Русєв.

Як зазначив еколог, гідрологічний стан Тузлівських лиманів на початку січня 2024 року суттєво покращився порівняно з літом 2023 року, тоді водойми перебували на грані посухи. Коли представники парку вже почали бити тривогу щодо стану лиманів, природа самотужки виправила ситуацію.

Спочатку свою роботу відновила протока на піщаному пересипу між Чорним морем та Джантшейським лиманом, через декілька тижнів сформувалась ще одна – між Чорним морем та лиманом Бурнас, а перед Новим роком відбувся стрімкий під’їм води в Дунаї, що наповнило лиман Сасик, а звідти вода пішла до лиманів Джантшейський, Малий Сасик та Шагани.

Зазначимо, перше порушення водообміну між заповідними водоймами відбулося у 2020 році. Тоді висохло 5 з 13 лиманів, а на деяких окремих ділянках лиманів, де немає води, навіть утворилися поклади солі.

Навесні 2021 року на піщаній косі, що розділяє Чорне море і лимани, з’явилася вимоїна по якій морська вода почала надходити до лиманів. Цього було недостатньо для відновлення водообміну, однак рятувало водойми від повного висихання.

Поділитись
Зараз читають