Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Одеській області досі виготовляють ігристе вино з радянською назвою: активісти планують звертатися до Інституту національної пам’яті 

03 Червня 2024 13:43
Олександра Сергєєва
В Одеській області досі виготовляють ігристе вино з радянською назвою: активісти планують звертатися до Інституту національної пам’яті 

Мова йде про Артемівське шампанське, яке після початку повномасштабного вторгнення почали виготовляти в Одеській області. Про це повідомила спільнота “Деколонізація. Україна”. 

Раніше ігристе вино виготовлялося на Артемівському заводі шампанських вин, який зараз має назву Artwinery, у місті Бахмут. 

У 1924 році Бахмут був перейменований радянською владою на Артемівськ на честь російського державного діяча Ф. А. Сергєєва, відомого за псевдонімом Артем. Свою назву місто змогло повернути лише через 90 років – 23 вересня 2015 року міська рада ухвалила рішення повернути місту назву «Бахмут», а Верховна рада України ухвалила рішення лише 4 лютого 2016 року.

Місту повернули дорадянську назву, але шампанське й досі називається Артемівське. Навіть повномасштабна війна цього не змінила. 

Тому активісти руху “Деколонізація. Україна” подали заяву до Інституту національної пам’яті України, аби вони вплинули на виробника та радянське минуле зникло з поличок супермаркетів. 

“Одна з останніх марок, яка не пройшла декомунізацію – це Артемівське шампанське (ігристе вино). Походить вона від радянської назви міста Бахмут. Ми звернулися до Інституту національної пам’яті, аби ті дали роз’яснення виробнику щодо необхідності декомунізації даної назви”, – сказано у повідомленні.

Поділитись
Зараз читають