Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Двох домашніх тиранів з Ізмаїла судитимуть за ухилення від проходження програми для кривдників

06 Червня 2024 15:15
Олександра Сергєєва
Двох домашніх тиранів з Ізмаїла судитимуть за ухилення від проходження програми для кривдників

Мешканці Ізмаїла відмовилися проходити програму для кривдників, яку їм призначив суд, тож правоохоронці відкрили проти них кримінальне провадження та висунули обвинувачення в умисному ухиленні від проходження програми. Про це повідомили у поліції. 

На початку цього року суд притягнув двох жителів Ізмаїла 58-ми та 38-ми років до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства над співмешканкою та матір’ю.

Суд наклав на правопорушників стягнення у вигляді штрафу розміром 255 гривень та адміністративного арешту строком на п’ять діб, а також зобов’язав пройти програму для кривдників. 

Перший правопорушник сплатив штраф, другий – відбув адміністративний арешт, а от проходити програму для кривдників обидва відмовились.

Обвинувальний акт відносно старшого за віком кривдника суд вже розглянув та призначив йому покарання у вигляді пробаційного нагляду строком на один рік з покладанням обов’язків періодично з’являтися до органу з питань пробації для реєстрації, повідомляти уповноважений орган про зміну місця проживання, роботи, навчання, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом.

Молодший за віком домашній тиран ще в очікуванні рішення. Йому загрожує покарання у вигляді пробаційного нагляду строком до двох років або обмеження волі на той самий строк.

Що таке програма для кривдників?

Відповідно до п. 10 ч. 1. ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» під програмою для кривдника слід розуміти комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, зокрема до виховання дітей, викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі жінок і чоловіків.

Типова програма для кривдників затверджена Наказом Міністерства соціальної політики України від 01.10.2018 року за №1434. В рамках програми кривдники працюють з психологами або психотерапевтами, які пройшли спеціальну підготовку, курси підвищення кваліфікації та представляють суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на локальному рівні.  Серед навичок, які особа має набути за результатами проходження корекційної програми, є: вміння контролювати власні прояви гніву та агресії, аналізувати власні дії в ситуації насильства, вирішувати будь-які ситуації без застосування насильства тощо.

Поділитись
Зараз читають